Održana Radionica o prednostima primjene anti-drift mlaznica u zaštiti bilja

  • -

Održana Radionica o prednostima primjene anti-drift mlaznica u zaštiti bilja

24. ožujka o.g je održana Radionica: ”Prednosti primjene anti- drift mlaznica u zaštiti bilja” na Pokušalištu Agronomskog fakulteta u Zagrebu u Šašinovečkom Lugu.

Radionicu je organizirala Udruga CROCPA u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu. Prisutne je uvodno pozdravila Irena Brajević, izvršna direktorica Udruge CROCPA i prof.dr.sc. Renata Bažok, prodekan za nastavu Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Irena Brajević je uvodno najavila novi projekt Udruge, demo farma, koji će se provoditi u suradnji s Agronomskim Fakultetom, a čiji je cilj prikazati i promovirati najbolju praksu i najnovija saznanja u zaštiti bilja, s naglaskom na zaštitu okoliša i zdravlja ljudi. Udruga već dugi niz godina uspješno provodi nekoliko projekata iz održive uporabe pesticida (CROCPA EKO MODEL, Sigurna primjena pesticida, Stop nezakonitim pesticidima), a demo farma, koja ima površine, objekte, znanje, mehanizaciju, će omogućiti da se takvi projekti i postignuća praktično prikažu u polju. Spoj inovacija industrije i znanosti svakako može dati još veći doprinos u širenju znanja iz naše struke i daljnjoj edukaciji.

Na Radionici su sudjelovali većina članova Udruge CROCPA, predstavnici Agronomskog fakulteta, studenti, predstavnici Savjetodavne službe, Zavoda za zaštitu bilja, poljoprivredni proizvođači i mediji.

G. Željko Findri iz tvrtke Findri d. o.o. je govorio o važnosti pravilnog izbora mlaznica u zaštiti bilja, sprječavanju pojave zanošenja kapljica vjetrom i važnosti edukacije poljoprivrednika i vremenskim uvjetima primjene sredstava za zaštitu bilja. Primjena sredstava za zaštitu bilja uvijek je kompromis između vremenskih uvjeta i kvalitete primjene zaključio je Željko Findri. Izborom veličine i modela mlaznice, radne brzine, radnog tlaka, radne brzine i visine prskanja definiraju se glavni parametri prskanja. Predstavio je i četiri vrste mlaznica i njihove glavne karakteristike rada (veličina kapljica, oblik mlaza).
Odabirom veličine kapljica odlučujemo kolika će biti pokrivenost ciljane površine, ali isto tako veličinom kapljica određujemo i mogućnost zanošena kapljica vjetrom. Primjenom anti- drift mlaznica (low drift i injektorskim mlaznicama) smanjujemo zanošenje kapljica, ali i pokrivenost sredstvom za zaštitu bilja.

Nakon završenog predavanja radionica je nastavljena u polju, s prikazom rada prskalice opremljene s standardnim i anti- drift mlaznicama, gdje su se s pomoću vodo- osjetljivih listića mogli vidjeti učinci mlaznica (veličina kapljica i pokrivenost površine) nakon prskanja. Prostim okom bilo je vidljivo i zanošenje kapljica standardnih mlaznica smještenih na istoj grani prskalice uz anti- drift mlaznice.

Broj poljoprivrednih proizvođača u RH koji koriste anti-drift mlaznice nije velik, te bi trebalo kroz različite edukacije i predavanja više isticati prednosti njihove primjene.

Ovo je bila prva radionica koja se održala na Pokušalištu Agronomskog fakulteta, a u planu je tijekom godine održati nove Radionice sa zanimljivim stručnim temama iz zaštite bilja, a koje će, vjerujemo, također biti dobro posjećene kao ova Radionica.


Pretraži: